Friday, September 13, 2013

Homemade Bauhulu... 1 Azam

Posted by Secret Dreams... at 3:46 PM 0 comments
Salam semua,

Syukur Alhamdullilah...Tahun nie murah rezeki, walaupun dugaan itu tetap hadir untuk menguji keimanan seseorang itu.  Raya kali nie tempahan biskut memang banyak sehingga malam raya baru selesai untuk pelanggan yang terakhir..  Tambahan pula tempahan manik pun tak menang tangan.
 
Dengan rezeki yang diberi, Alhamdullilah duit tu juga aku guna untuk sambung semula projek cafe yang terbengkalai..  Hubby banyak membantu kerja-kerja pemasangan tile..paip..longkang...hihihi..Mama pun..Banyak bagi support..Thanks semua..
 
Hari nie, aku buat bauhulu selepas diberi bantuan 1 azam..dapat oven ngan mixer lagi..Alhamdullilah..rezeki...  Walaupun baru pertama kali buat,menjadi juga..  Putri pun tak henti2 makan, tak sempat tunggu sejuk..syok rasa bila apa yg kita masak orang suka makan..
 
 

Thursday, May 2, 2013

IMPIANKU MUSNAH....

Posted by Secret Dreams... at 1:30 AM 0 comments
Hi salam semua,

Dengar tajuk memang gempak...tapi memang impian aku musnah pun.  Aku menaruh harapan untuk kembangkan perniagaan aku dan memiliki sebuah kedai walaupun kecil.. Hmmm dah bukan rezeki aku nak kata apapun bukan tanah aku..frust juga permulaannya sebab aku ada keluar sikit modal..sikit saja tapi aku dan suami berpeluh...sakit badan..penaik bata..walaupun bagi orang lain..sikit jer baris bata tu..tapi kudrat aku perempuan yg tak pernah buat kerja berat..harap badan aja berat..hahahaha..penat jugalah...  Aku tak salahkan ayah mertuaku yg mengambil keputusan utk robohkan kedai tu..mungkin dia ada pandangan sendiri, sebab kedai tu atas tanah milik dia...  Aku tahu dia seorang yang berpandangan jauh.. Dan aku terima seadanya sekarang.. (permulaan menitis jg air mata aku)

Aku bukannya apa..aku makin rasa semua milik aku hilang satu persatu..mungkin ini satu ujian yang harus aku lalui dengan sabar...Aku redho dengan dugaanMu Ya Allah... Sekarang nie tinggal tapak untuk gerai makan..diduga juga... tukang asyik sibuk jadi projek terbengkalai...risau jg aku, jgnlah diroboh pula gerai tu..Aku dah tekad.. Aku bagitau suami, kalau impian gerai aku jg musnah.. Aku ambil keputusan untuk berhijrah ke Kuala Lumpur semula (walaupun hijrah aku itu seorang diri)... Bukan dia tak kenal sikap aku, aku dari remaja lebih suka berdikari dan cari rezeki sendiri.  Tak suka menumpang dan bergantung sepenuh pada orang... Aku susah bukan siapa tahu...

Buat masa sekarang lak, sambil menanti dengan sabar gerai nak siap, aku ikuti kursus pembuatan kek.. untuk sub-income aku..  Adakah aku dalam kebuntuan sekarang?  Aku sendiri pun tak pasti...

  

Friday, February 22, 2013

TAHUN 2013

Posted by Secret Dreams... at 2:30 AM 0 comments
Salam Semua,

Dah lama juga tak coret apa2 kat blog nie.  Rasanya blum terlambat nak ucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru 2013... Tahun nie amat bererti buat Syafi..Ini tahun ke 10 usia perkahwinan Syafi & Jamal...  Dah lama jg kami mengadap muka sesama sendiri sbb rezeki anak blum ada lagi..  Tapi yg bestnyar, tahun nie hubby layan baik sangat...romantik & caring.. Nak kata nak kawin lain...hak..hak..hak..tak juga... Tapi dia kata dah lama tak layan bini macam mula2 kenal...semua nie gara2 dok pasang SURIA fm...  Lagu rock2 kapak masa mula2 cinta dulu dok berkumandang..  Dia rasa cam jatuh cinta pula... Kelakar pun ada...  Kekadang malam2, siap sms tuju lagu... Syok lar pula...kua..kua...kua.. Bunyi cam pelik kan..  Hubby dok umah mak bapak dia (since dah buka car wash kat sana)..  Syafi lak dok umah mama (ada lar wat bizz kecik2)...
 
Kekadang berjauhan itu lebih baik sbb boleh timbul rasa rindu..  Bila depan mata, ucapan rindu tu takda sbb dah asyik mengadap muka.. Takan nak kata rindu kot ari2, selalu nyar perempuan lar yg akan ucap rindu lar...sayang lar..ari2 tanpa jemu...Lelaki tak pun..  malu kot...hahahaha...bila jauh sikit, baru ler kata2 tu terucap...cehwah..
 
Apa2 pun tahun nie, kami berdua kena berusaha keras lagi sbb selepas benti keja 3 tahun yg lalu, kedudukan kewangan perlu dipertingkatkan lagi kalu nak life mewah cam dulu...hahahaha..mewah ker..kira dulu leh shopping tanpa sebab...gi bercuti ikut suka..hmmmm...

Wednesday, July 13, 2011

ANNIVERSARY KE 8...

Posted by Secret Dreams... at 5:30 PM 0 comments
Jam menunjukkan pukul 11.38 pm.. Aku layan FB sambil tgn menetas benang kain yg perlu otter.. Kat FB tak lain tk bukan main game..Tiba2 hubby dtg dekat aku.. sambil tgn dia mengusap2 rambut aku..heran lak aku.. "Abg takut tak sempat..nak pi lepak ngan Tok Wan sat.." Ok.. "Happy Anniversary sayang.." Lar... Aku ingatkan apa lar.. Sebak la pula aku rasa..




Tepat detik jam 12 mlm 13 July 2011 genap 8 tahun usia perkahwinan kami.. Terasa seperti baru semalam aku kenal dia.. Dan hingga hari nie kami masih berdua.. Aku berdoa semoga ikatan perkahwinan kami kekal hingga ke akhir hayat dan dikurniakan zuriat yg soleh..




Dari hari pertama aku dinikahi, Masjid Langgar menjadi saksi..aku dah berniat takan menyusahkan hidupnya dan takan meminta2..Aku akan cuba sedaya upaya memberi kesenangan padanya walaupun hati aku terluka.. Dan kalau apa yg aku inginkan bisa menyusahkan dia, biar aku usahakan sendiri.. Sampai ke hari nie, aku tak menyesal hidup susah..susah senang kami bersama, walaupun adakalanya dugaan tu bisa merentap kesabaran.




Puas main game, aku tutup lampu..nak tido..Bii dah balik dr lepak terus sambung guna notebook.. Seperti biasa..aku mesti tepuk2 batal aku sblm tido..terkejut gila aku dlm gelap ada benda tergolek depan aku..nyaris tk menjerit @ jatuh katil..Rupanya dlm senyap dia beli adiah buat aku.. Cokelat.. Aku suka sgt.. biar adiah nie bg org lain biasa saja..tak mahal.. tp klu ia pemberian dr Bii.. suma aku suka.. Sayang Bii.. Aku tak beliapa2pun..aku akan cuba sedaya upaya siapkan baju melayu pertama hasil tgn aku sendiri buat dia pkai raya nanti...





Cara dia bg adiah betoi2 buat aku surprise..hehehehe.. Siang nyar lg best.. Bii temankan aku ronda Alor Setar dengan jalan kaki..bkn turun naik keta cam slalu.. Aku tau bkn senang dia nak wat camtu skrg..sbb kaki dia cepat lenguh (brt badan bertambah...hahahaha).. Dgn cuaca panas terik, kami jln sana sini mcm time bercinta dulu...dating..siap gi Balai Seni.. Aku tgk peluh dah bercurah2 tp dia tetap jln ngan aku...

Aku betoi seronok ulang tahun kami kali nie..walaupun kami tk punya apa2 dan rezeki masih blum menyebelahi kami.. Aku redho.. Syok giler dating ngan hubby.. Terima kasih sayang..

Sunday, July 10, 2011

Minyak Wangi Murah tapi bau Mahal...

Posted by Secret Dreams... at 12:22 AM 0 comments
Dalam beberapa hari nie, aku asyik up load pic tuk catalog shoppe aku... Bukan aku malas nak menjahit..dan bukan juga takda baju yang aku kena jait..Cuma sesekali aku nak rehatkan mata dengan perkara lain yang aku minat buat...bleh tambah duit pokek aku.. bab novel aku yang terbengkalai, aku hentikan skali lagi..menulis nie kena dlm mood yang betul2 relax..


Aku tertarik ngan catalog perfume nie..Yela kan..dulu aku nak beli sebotol minyak wangi, aku kena abiskan ratusan jg sbb wangian yang aku berkenan..mahal beb..time tu keja takpa lar skali skala abiskan duit kat Sogo tu beli perfume.. Lani, aku bleh miliki perfume yg wanginya sama ngan yang mahal..murah..leh beli dr sebotol..menarik tu..


Amacam kekawan klu berminat nak beli minyak wangi kat aku..leh order..tapi klu still nak pentingkan branded...teruskan...Selagi kita leh jimat apa salahnya..bleh guna duit lebih tu tuk beli baju ker ...kasut ker..




Amacam..renung2kan dan slamat berjimat...hahahahaha...aku nak sambung tonton Spiderman sambil update blog tuk Mama pula..dia sibuk ngan Zhulian dia...
 

Jamal & Syafi Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei