Saturday, October 31, 2009

Balik Kampung...

Posted by Secret Dreams... at 11:41 PM 0 comments
Minggu lalu aku dapat tempahan nasi daging untuk 350 org makan, aku takut tak termampu aku buat seorang diri. Jadi, aku minta pertolongan mama..sayang mama..siapa lagi lar tempat aku nak mohon bantuan..Lagipun aku baru lagi dengan dunia katering nie...

Setelah berhempas pulas, Alhamdullilah semua berjalan lancar. Dua minggu juga mama di KL nie, Izzat dah selesai ngan UPSRnya..So, aku ingat nak mama duduk lama di umah aku, tapi dia nak balik Alor Setar sbb ada appointment dgn Doc. Apa bleh buat.. Kesihatan mama penting..

Sebenarnya sebelum antar mama dan Izzat balik, kami plan nak bercuti dulu..yela kan..dah penat sgt aritu..nak gi mana yaa??? Cameron Highland..Semua hotel fully book, yela..Halloween..Bukit Merah pun...Hmmmm..balik kg terus lah...Last minute kami check in di Sri Malaysia Ipoh..Yeah, esok pagi leh gi Tambun..

Awal pagi, plan bertukar lagi sbb mama nak jumpa kawan baik dia di Tol Jelapang.. Janji mama happy..Izzat terpaksa pasrah..kah..kah..kah.. Kami ke Zoo Taiping...kua..kua..kua..


Zoo Taiping : ambik pic ngan ular..

Hujan rintik2..Takpa basah skit jar.. Sampai di satu cage tu..Kongkang!!! Teringat aku kat member aku yg aku panggil Kongkang..sorry nyer kawan..bukannya apa...kawan aku nie slow sgt klu bab buat kerja tapi perangai bisa buat aku sakit ati .. kah..kah...kah.. Dia dah berenti kerja pun..






Seharian di Zoo Taiping kami bertolak balik..ujan makin lebat beb... Perut lapar sangat, apa kata kita pekena nasi kandar...nyum..nyum..nyum..Penang..Kami naik Ferry ke Padang Kota.. Wuyoo, ada persembahan Bollywood.. Aku tgk dari jauh jar..



Ambik pic dari dlm keta



Yeah..dah sampai..nak ambik pic kat luar..angin kuat sgt..

*
*

2..3..hari di kg, aku sempat gi Fun Fair...main tikam2..Hubby dapatkan aku key chain..kah..kah..pulun main, key chain ajer...
*


*
*

Aktiviti terakhir sebelum balik KL, aku teman mak mertua aku mengail ikan..Hubby aku yg paling excited, tapi dia sekor pun tak dapat.. Rezeki aku dan mak mertua aku.. Aku sekor..Mak mertua aku dapat 2 ekor..tapi dia kata tak nak makan..nak bela..Bagus juga tuu..


Aku dan ikan...kah..kah..kah..

Ok, setakat ini aja.. Klu ada story lagi, aku akan coret kat blog nie.. Terima kasih kerna membaca..

Thursday, October 15, 2009

Member Lama Dilupa Jangan...

Posted by Secret Dreams... at 2:38 AM 0 comments
Sambutan Aidilfitri kian melabuhkan tirainya, Deepavali pula bakal datang menyapa kita. Dihujung-hujung sambutan nie, masih ada ramai lagi adakan 'Open House'. Makan free ler ... Aku sempat gie umah Siti Hajar Sabtu lepas..

Sejak Siti Hajar bertukar tempat kerja, aku tengok dia lebih bahagia di tempat baru..Tapi tutur kata masih tetap sama, ramah gitu..Walaupun dia join kami 6 bulan saja, tapi terasa bagai lama pula mengenali dia. Mungkin sebab kami mempunyai citer yang sama..hehehehe..citer apa biarlah jadi rahsia kami sahaja..

*



Hajar dan Aku


*




*

*

Isnin baru-baru nie, kawan sekolah aku (Sekolah Menengah Sultanah Bahiyah) lak datang berkunjung ke rumah dari Alor Setaq nun..hak..hak..hak.. Aku punya lar cuti raya lama, tapi tak berkesempatan jumpa dia, bukan apa sibuk satu..demam selsema lagi.. Untuk lepas rindu sesangat kat aku nie, dia mai KL dan bercuti ngan Ummi sama. Umah adik dia kat Sepang.. Ini lar satu2nya kawan baik aku yang tinggal, yang lain tah ilang gi mana..tukar no phone tak bagitau.. Lost contact camtu jar..

Lama juga lar aku tak jumpa dia, segan pun ada nak jumpa.. Al-maklumlah dulu aku kurus giler.. Sekarang macam dipam-pam.. Hahhhh..Bila lar nak kurus balik cam dulu.. Pasai dah lama aku tak jumpa dia, aku baru tau yang dia dah pakai tudung.. Alhamdullilah.. Persahabatan kami aku hargai sesangat.. Kita nie bila berkawan jangan lar lupa kawan, kawan penting tau.. Bantu membantu slalu..Susah senang share lar.. Yang tak bagus..kawan makan kawan...emmm..tak mau..tak mau..

*

Saidatul Akmam (masih solo)

*


Bagi kekawan aku yang masih solo kat luar sana tuu, meh lar berkenalan ngan kawan baik aku nie.. Belum ada buah hati lagi tau... Cepat2 isi borang temuduga... mana tau terpilih.. dapat lar aku makan nasi minyak nanti.. Jangan mare Aida..


*


Sempat lagi berposing ngan Tulip plastik aku..


*

*

Ok, bagi kekawan di luar sana, ingat..ingat...Jangan kita lupa member lama kita..sebab member lama tu yang mungkin akan membantu kita di masa susah dan mudah bertolak ansur ngan kita..

Thursday, September 24, 2009

Open House - Menteri Besar Kedah..

Posted by Secret Dreams... at 3:21 PM 0 comments
Hari ni raya ke-empat, kenduri besar-besaran di Pendang. Orang berduyun-duyun, jalan sesak, sampai anggota Rela lar jaga..Aku nak ambik gambar pun takleh, peluh dah bersimbah nak makan pun kena beratur lar...hik..hik..hik..

Memandangkan Mama pun mai kenduri, aku ambik kesempatan ikut depa balik Langgar.. Mama ajak gi open house Menteri Besar Kedah..Sampai sana, halamak ramai giler..Aku nak ambik gambar kumpulan2 Nasyid yg buat persembahan tapi orang ramai sgt kat depan stage..hehehe..malu nak menyibuk sama..




Orang Ramai..Makanan pun banyak..Sampah pun emmm.. :-)


Maya sempat posing lagi...

Ada 1 gerai tuu buat aku tak berganjak..lepak situ ajar..Teh Tarek...fuhhh..terangkat..hmmm brapa cup dah aku ambik ekkk..kah..kah...kah.. Open house camni bagus..Semua kaum ada.. Ini satu cara kita utk kita mengeratkan silaturrahim sesama kita.. "SATU MALAYSIA".. I love Malaysia.. semangat nie..


Balik dari open house, kami singgah Taman Rimba, saja bawa budak2 nie main. Banyak kenangan aku disini..Zaman sekolah..Zaman remaja.. Sejenak kat sini, rasa tenang dan damai...Kenangan semalam itu memang indah...Halamak, terkenang nostalgia lama lak..




Izzran, Maya dan Izzudin



Izzat (tak abis2 ngan PSP) dan Mama


Petang baru balik umah..fuhh letih..tido sat...hehehehe..nanti malam nak jalan2 lagi...

Sunday, September 20, 2009

Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri...

Posted by Secret Dreams... at 11:32 AM 0 comments
Ramadhan telah berlalu kini Syawal menjelma. Salam Aidilfitri untuk semua dan maaf zahir batin jika ada salah laku dan terkasar bahasa yang disedari atau tidak kepada semua rakan yang mengenali kami berdua.

Raya tahun nie, kami berjalan sakan..makan ketupat..lemang.. tak payah cakap banyak mana..nak jalan pun tak larat nak bawa perut..laksa lagi...wuuu..sampai lupa nak ambik gambar raya..sibuk makan selepas menahan lapar di bulan posa...kah..kah..kah..

Izzat..Izzudin..Izzran..Lepas sembahyang raya tak nampak batang hidung..merayau satu kg kutip duit raya, tak sempat aku nak ambik gambar depa..




Suami tersayang..Nak duit Raya...



Putri..Kakak..Maya.. Kenyang Perut Suka Hati..



Putri Langkawi (baru 6 bulan...)

Sedap nyar dapat mkn kuih raya..nyum..nyum..


Ziarah menziarahi amalan kita, jgn kita lupakan.. Masa nie lar kita semua nak berkumpul ramai2..Hah..sedia duit raya sama tau..kih..kih..kih..itu yg best tu, hulur..hulur..sedekah tu..


Saturday, September 12, 2009

Berbuka Puasa di De Palma Inn, Shah Alam

Posted by Secret Dreams... at 11:00 PM 0 comments
Sudah masuk hari yang ke 22 kita berpuasa. Hari nie kami berbuka dengan jiran kami (Saba & Huzairi) di De Palma Inn, Shah Alam. Not Bad dia punya menu..Rasa nak makan semuanya, tapi tak larat lar.. Ramai org, kambing golek tak sempat..dah abiss..hehehe...

Dalam byk2 menu, ini ajar yg Abang ambik!!

Ehh..Huzairi, takkan pinggan kosong kot? Catu makanan ker...

Ini baru permulaan...

Aku dan Saba..Saba makan skit jer, diet tu...

Aku dan Maya...Maya klu suruh makan malas, tapi klu dah makan...hmmm...


Sibuk dengan menu itu ini..lapar sangat..Lupa nak ambik gambar abang..Jgn mare...Selesai berbuka, kami ronda dan shopping di Shah Alam. Tak banyak, baju sehelai jer.. Abang beli baju melayu 'Merah Hati'...suker latu..

Sunday, September 6, 2009

Juadah Pembuka Selera

Posted by Secret Dreams... at 10:19 PM 0 comments
Hari nie dan seperti hari2 yang lalu, kami tak ke Bazaar Ramadhan. Setiap kali pegi, dari awal bazaar sampai ke hujung tak beli apa2 pun. Ada sekali tu, sampai pegi 3 Bazaar, pun begitu pulang dengan tangan kosong. Alih2 masak di rumah lagi senang, jimat pun jimat.

Hari nie menu ikan bakar dan air asam. Last minute punya selera. Hubby bakar ikan penuh semangat, aku apa lagi siapkan air asam. Niat hati hubby nak bagi ikan bakar kat Dr. Kadir, dah 2 bekas dia bagi..Belum balas apa2 lagi nie.. Ingat nak buat sup tulang kot, sebab jiran kami nie suka makan tulang..masak jer aper pun..janji resepinya tulang.





Bakar punya bakar..Azan bergema..hehehe tak sempat bagi kat jiran..Kita aja lar yg makan abang...Maya siap buat jus Apple..tawar lak...kah..kah..kah..Takpa boleh excuse, posa...

Hahh..esok kena pi kerja lagi, ini bulan terakhir aku..

Sunday, August 30, 2009

Berbuka Puasa di Rumah Pakcik...

Posted by Secret Dreams... at 10:51 PM 0 comments
Semenjak aku sibuk nie..Jarang2 aku menjenguk pakcik aku kat Taman Dato' Harun..Lama jugalah..Sampai sepupu aku keluar masuk spital pasai TB, baru hari nie aku pergi buka posa kat sana dan tengok keadaan dia yg kurus giler.. Kesibukkan aku hanya famili, kekawan rapat dan Allah saja yang tahu..Tertekan juga lar aku semenjak pindah opis baru..

Akhirnya aku tekad utk tinggalkan kerja yang aku buat selama hampir 7 thn. Takpalah bukan rezeki aku disana. Keluarga lebih penting, sebab itulah juga aku dulu tak memilih utk jadi wartawan bilamana aku asyik terkejar sana terkejar sini..janji semua tinggal janji.. Aku nie famili person..

Meriah jugalah di rumah pakcik.. Menu makcik hari nie, bakarrrrrrrrrr semuanya..hakkk..hakkk..hakkk..Ikan terubuk bakar..Ayam bakar..Daging bakar..nasib sayur tak dibakarnya.. tapi kami makan berselera lar juga.. Aku bawa cupcake buat sepupu aku yg kecik2 tu..



Hmmm..lepas nie nak buka posa kat rumah sapa pula ekkk.. Rumah pengantin baru kot.. Tahun nie kak Aishah puasa tidak keseorangan lagi..

Sunday, August 23, 2009

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak

Posted by Secret Dreams... at 10:12 PM 0 comments
Tahun nie, tahun ke-6 kami menyambut bulan Ramadhan bersama. Tahun nie hubby kata tak nak makan nasi bila berbuka...Betul ker cik abang..

Tapi seperti tahun-tahun sebelum nie, aku mesti ingat kat arwah abah. 6 tahun berlalu tanpa abah disisi. Kesian mama..Posa ngan Izzat yang setia teman mama. Kalau ada abah dulu, posa best sangat..Rumah meriah dengan gelak tawa abah..tapi sekarang bila balik kg..sunyi jer..Kita kena redho kan mama... Selera mama pun kurang sekarang , dah lar kurus. Abah memang suka menu macam2..yang pasti pedas giler punyer..Rindu abah...

Izzat tahun nie, UPSR..ajak sekolah di KL, dia taknak..Nak gi sekolah di Sekolah Pokok Sena..Dia minat Softball...Nie lar anak sedara aku yang ku belai dari hari pertama dia buka mata, dia juga teman ketika aku study bagai nak gila masa ambik STPM dulu. Dah besar sekarang..Posa biar penuh tahun nie...


Dari Kanan: Izzat, Hubby, Izzudin dan Izzran...Mat2 Rempit...


4 orang anak sedara aku sekarang nie..Tahun nie, kakak posa dengan baby girl dier yg manja sangat..

Puteri Izzian Shasha

Tapi yang pasti selepas nie, aku boleh menghabiskan masa sepenuhnya dengan hubby tersayang sepanjang posa ini..Dan semoga ibadah kita sepanjang Ramadhan ini diberkati...Amin...





Sunday, June 7, 2009

Batu Pahat, Johor

Posted by Secret Dreams... at 9:51 PM 0 comments
Kakak sanggup turun dari Langkawi dengan Mama dan anak2nya ke KL utk pegi ke Johor bagi menyaksikan perlawanan softball. Kami akan bagi sokongan padu utk team kedah, terutama kepada Izzat. Kedah pulun kedah...
Cuaca panas terik, aku & hubby dok jauh skit dari org ramai..Putri nak tido, Kakak sibuk rakam aksi Izzat.


Izzat dgn aksinya



Hubby confuse dgn peraturan softball..Aku lagi lar tak faham.. Aku tengok Izzat meleleh, kecewa pasukan kedah kalah pada Kelantan.. Takpa lar Izzat, kalah bukan bererti kalah selamanya.. Utk mengubat hatinya yg sebak, kami bawa gi ronda2 Batu Pahat. Banyak nyar menu 'Mee Racun'..Nak makan pun tak berani..Penat kami berpusing 1 bandar cari Nasi Beriani Gam, tak jumpa..Balik mkn kat KL lar...






Hubby ngan anak sedara main bola di Dataran Batu Pahat


Mama & Putri




Kakak, Mama & Putri (Putri tgh carik putingnya yg kakak buat cincin..kua..kua..)

 

Jamal & Syafi Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei